Dubrovački gospari, autohtoni hrvatski libertarijanci

Ideja slobode je u Hrvatskoj skoro pa sasvim odsutna iz javnog prostora. Kad se o slobodi i govori, riječ je ili o nacionalnim ili o građanskim slobodama, ovisno o tome tko govori – tzv. “ljevica” ili tzv. “desnica”. To ograničenje u mišljenju još nije došlo na razinu iz Orwelove 1984., gdje se o slobodi može razmišljati samo kao o “slobodi od buha”, ali nije niti daleko od toga – pogotovo kad se uzme u obzir da se i o navedenim slobodama zapravo razmišlja koristeći vrlo uske definicije. Pa tako nacionalne slobode ne uključuju monetarnu neovisnost (Kuna je de facto vezana uz Euro), a građanske ne uključuju slobodu izražavanja (zabrana tzv. “govora mržnje”). Nepostojanje koncepta slobode u svijesti većine građana nije izneneđujuće. Gledano od “stoljeća sedmog” do danas, u Hrvatskoj nikad nije bilo stvarne slobode.

Uz jednu iznimku. Koja, iako je samo jedna, je dovoljno značajna da bi mogla poslužiti kao temelj za uvođenje koncepta slobode u javni prostor.

Mislim, naravno, na Dubrovačku republiku, čiji moto je u podnaslovu ovog bloga…

Non bene pro toto libertas venditur auro

… ili, na hrvatskom…

Nije dobro slobodu prodati ni za sve zlato

Dubrovački gospari su bili pravi libertarijanci. Osobna sloboda građana je bila najviša vrijednost, slobodna trgovina je bila metoda uspostavljanja prijateljskih odnosa s drugim državama (tako su preživjeli i višestoljetno osmanlijsko okruženje) a prema državi su gajili su krajnje nepovjerenje, što je najvidljivije iz činjenice da je mandat šefa izvršne vlasti, kneza, trajao samo mjesec dana. Također, imali su pažljivo skrojenu trodiobu vlasti koja je smanjivala opasnost da se u jednoj osobi – ili skupini – koncentrira previše moći: izvršna vlast (knez i malo vijeće), zakonodavna vlast (veliko vijeće, kasnije senat) i sudska (državni provizori, pandan našem ustavnom ili američkom vrhovnom sudu, mogli su spriječavati donošenje protupravnih odluka u velikom vijeću/senatu te suspendirati protupravne odluke kneza i malog vijeća i vraćati ih velikom vijeću/senatu). Sve ovo stoljećima prije Washingtona, Adamsa, Jeffersona i drugih, na koje se svaki libertarijanac (uključujući i mene u prethodnom postu) često poziva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *